Zašto se baviti umetnošću ?

Tate modern London je napravio kratak intervju sa poznatim glumcima, rediteljima, arhitektama, koreografima na temu “zašto se baviti umetnošću”. U prilogu teksta je deo transcripta njihovih zapažanja i stavova.
Učesnici intervjua su: David Hockney, Yinka Shonibare MBE, Michael Craig-Martin, Catherine Opie, Cate Blanchett, Anne-Marie Imafidon, Cornelia Parker, Wolfgang Tillmans, Amanda Levete, Tania Bruguera, Bob and Roberta Smith, Michael Clark, Jacqueline Wilson, Alan Parker and Jeremy Deller


  • U svima nama postoji duboka želja da stvaramo vizuelne stvari. Preko 30 hiljada godina postoji crtež u ljudskom rodu. 
  • Učiti ljude da crtaju je učiti ljude da posmatraju. To je sama suština .
  • Pohađanjem umetničke škole stvaraju se veze izmedju istorije, filozofije i umetnosti. Nije sve u pravljenju lepih slika. Umetnost je povezana sa svim segmentima života.
  • Kao što se uči francuski tako se može naučiti i crtanje, slikanje…; francuski se može naučiti, dok bavljenjem učenja umetničke prakse centar umetnosti proizlazi iz čoveka.
  • Kreativnost je deo kritičkog mišljenja i kako se baviti težim pitanjima ako nemaš razvijene te sposobnosti.
  • U dečijoj edukaciji vrata moraju biti otvorena ka drugim univerzumima, drugim načinima mišljenja, drugim putevima mogućnosti. Zbog svega toga se smatra da deca se moraju baviti umetnošću u svom formalnom obrazovanju. Ni u jednom segmentu nema inovativnosti ako ne postoji umetnost.  Bez obzira čime se čovek bavi da li je to geografija ili nauka mora postojati kreativnost. Dokaz tome su svi istaknuti ljudi iz raznih polja interesovanja su u samoj osnovi kreativci.  
  • Bavljenje umetnošću za osobe koje ne žele profesionalno tome da se posvete nudi im mogućnost da ispolje deo sebe. Sve je u tome da se osoba nađe kroz umetnost jer svi smo mi drugačiji. Kroz umetnost možeš da budeš sve što si oduvek hteo da budeš. Kroz umetnost pristupaš svom biću I duhu onom delu sebe koji si samo ti. 
  • Ništa nije toliko podsticajno, uzbudljivo kao gledanje divnog umetničkog dela.   
  • Umetnost u školama ne bi trebalo da bude po strani, čak bi trebala da bude I primarna jer umetnost vas uči da se bavite svetom oko sebe. To je kiseonik koji čini da svi ostali predmeti “dišu”. 
  • Džon Ruskin ima sjajan citat: „Umetnost nam pokazuje šta je biti čovek“ i zaista bi zato umetnost trebalo da bude primarna u nastavnom programu.

© Copyright 2020 Likovna škola Štifla - All Rights Reserved

Created with Mobirise